Aranynyakú ara




Rendszertani besorolás:
PAPAGÁJFÉLÉK --- Valódi papagájok --- Primolius
(PSITTACIDAE --- Psittacinae --- Primolius)


Egyéb magyar nevek: Aranynyakú ara, aranyörves ara

Angol neve: Yellow-collared Macaw

Latin neve: Primolius auricollis, Ara auricollis
(jelenlegi, illetve korábbi elnevezések)

Német neve: Goldnackenara

Származási hely: Bolívia, Paraguay, Argentína, Brazília

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 38 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó aranyöve valamivel keskenyebb és halványabb

Fészkeltetés: 25 x 40 x 30 cm-es faodú, 8 cm átmérõjû röpnyílással.

Tojások száma: 3 - 4

Kotlási idő: 26 nap

Kirepülési idő: 12 hetes korban

Etetés: A IV. séma alapján (lásd: Tartás, idomítás) sok zöldeleséggel, gyümölccsel és lágyeleséggel.

Tartás, elhelyezés: Tágas voliert igényel, télen pedig fűteni kell rá. Gyorsan szelídül, ilyenkor kevesebbet kiabál, néhány szó erejéig beszédutánzásra is tanítható. Közepesen zajos fajta, nem félénk, fürdési igénye viszonylag kicsi. Szeret rágcsálni, más madarakkal is együtt tartható.

Egyéb tudnivalók: Eredetileg kisebb vagy nagyobb kolóniákban él, néha nagyobb arákhoz csatlakozik. Lehetőleg vízközelben tartózkodik. A téli hónapokban költ, természetes faüregekben, magasan (kb. 20 m) . röpte gyors, egyenes, vagy spirális, mielőtt leszáll.


Felhasznált irodalom: Dr. Romhányi Attila: A Föld papagájai, Thomas Arndt: Lexicon of Parrots
2007.02.12 11:24
Vissza a főlapra
websas.hu

-